Wij hebben u nodig!

Waarom?
Team Veiligheid van de gemeente Culemborg heeft het Senioren Collectief benaderd om samen te werken op het gebied van digitale veiligheid voor ouderen. Omdat veiligheid in het algemeen en digitale veiligheid in het bijzonder het welzijn van senioren kan verhogen, hebben we die uitnodiging gaarne aanvaard.

In een eerste overleg is geconstateerd, dat het onderwerp digitale veiligheid niet alleen actueel is, maar ook dat het ouderen bij alle onzekerheden in de digitale wereld extra raakt. Daarnaast hebben wij aangegeven, dat veiligheid op alle fronten bij ouderen leeft. Het is daarom van belang om samen wegen en middelen te zoeken en aan te wenden om ouderen weerbaarder te maken tegen alle vormen van onveiligheid, te beginnen met de digitale.

Hoe pakken we dit aan?                                                                                                                                    Besloten is om op korte termijn zo praktisch mogelijk de eerste stappen te zetten om tot een beveiligingsplan voor senioren te kunnen komen. Daartoe zal binnen het Senioren Collectief een klankbordgroep worden gevormd om te inventariseren:
• Welke vormen van onveiligheid de senioren bezighoudt;
• Welke oorzaken daaraan ten grondslag (kunnen) liggen;
• In welke mate men zich onveilig voelt;
• Welke vormen van onveiligheid de hoogste prioriteit bij een aanpak ervan zouden moeten krijgen.

Waaraan moeten we dan aan denken?
Eigenlijk aan alles, waardoor ouderen zich onveilig voelen of zich zorgen maken om hun veiligheid. En dat varieert van lichamelijke onveiligheid zoals bijv. bang om te vallen of struikelen, sociale onveiligheid zoals bijv. in donkere straten, onveiligheid door criminaliteit zoals bijv. diefstal, overval en oplichting, digitale onveiligheid zoals bijv. oplichting via internet, maar ook zorgen om bijv. de gevolgen van klimaatverandering, het geweld, terrorisme en oorlogsdreiging. Geen enkele zorg in relatie tot veiligheid wordt uitgesloten.

Wat gaat de klankbordgroep doen?
Een eerste stap is samen de onder senioren levende veiligheidszorgen te inventariseren. Die bijeenkomst zal worden georganiseerd en begeleid door Rob Doornebal en Jan Seij van het bestuur.

Zij zullen ook samen met deze klankbordgroep met het Team Veiligheid de belevingsinventarisatie bespreken, waarbij vanuit Team Veiligheid informatie wordt verstrekt over wat de gemeente kan, doet en wil doen aan onveiligheidsbestrijding.
Het eindresultaat van deze uitwisseling zou een prioriteitenlijst voor een Veiligheidsplan voor senioren kunnen zijn alsmede ook de samenstelling van de gezamenlijke werkgroep voor de ontwikkeling van middelen en methoden ter bestrijding van onveiligheid bij senioren.
Parallel hieraan zal een bijeenkomst worden georganiseerd, waarbij de burgemeester in gesprek kan gaan met een aantal senioren om zich een beeld te kunnen vormen van de problematiek en de beleving ervan onder senioren.

Wie zoeken we?
We zijn vooral op zoek naar een samenstelling van de klankbordgroep, die een afspiegeling is van de Culemborgse samenleving, dus senioren uit alle lagen van de bevolking met zo mogelijk ook vertegenwoordigers uit onze Molukse, Marokkaanse en Turkse bevolkingsgroepen.

Help ons !
We hebben u nodig, hard nodig om tot een goed veiligheidsplan te kunnen komen. Goed, omdat het op inbreng van onze senioren tot stand kan komen en ook omdat het uit een brede vertegenwoordiging van de senioren in Culemborg komt. Goed ook, omdat het samen met de gemeente tot praktische en werkbare oplossingen moet leiden. En daar hebben we allemaal baat bij!

Meldt U aan!
Wij zouden graag uw aanmelding vóór 10 augustus tegemoet zien. Heeft u vrienden of bekenden in onze Molukse, Marokkaanse of Turkse gemeenschappen, vraag die dan ook om (eventueel samen met u) mee te doen. Ook hun zorgen zijn van belang!
Aanmelding graag met opgave van naam, telefoonnummer en e-mailadres op: belangenbehartiging@seniorencollectiefculemborg.nl

Rob Doornebal
Jan Seij