Stichting Senioren Collectief Culemborg
                 voor en door de Culemborgse Senioren

Reisverslagen dagtochten  

Hier treft u verschillende reisverslagen aan die werden gemaakt n.a.v. gemaakte dagtochten.

Dagtocht Rotterdam en Ridderkerk 10 april 2019 

door Virginie Vermeulen

In een grote mooie bus vertrokken wij in opperbeste stemming richting Rotterdam. 

Het weer was prachtig. Onze chauffeur Hans wist enorm te veel te vertellen over wat we onderweg tegenkwamen en daarnaast nog veel meer. 

Na heerlijke koffie met gebak reden we naar de Euromast, waar een gildegids van de stad Rotterdam instapte. 

Tijdens een rondrit door de vele wijken vertelde de gids honderd uit over van alles en nog wat. 

In een restaurant in een boot aan de Maas gebruikten we de lunch. 

's Middags reden we naar Chocolade-Atelier Van Noppen in Ridderkerk, waar we een demonstratie chocola maken kregen onder het genot van koffie en een exclusief zelf gemaakt gebakje en ter plekke gemaakte bonbons. 

Eén van ons mocht een chocoladelikeurtje proeven en menigeen kocht overheerlijke zuivere chocola uit het winkeltje voor thuis.

Aan het einde van de middag konden we bij onze opstapplaatsen in Culemborg de bus weer verlaten.

___________________________________________________________________________________

Dagtocht Urk, varen en historie 3 juli 2019

door Riekje Jaquet

Met een volle bus vertrokken wij woensdag 3 juli met mooi weer richting Urk.

Wij reden via Flevoland richting Urk. Heen gingen wij langs het Veluwemeer. 

Wij kregen nog te horen hoe de inpoldering van Flevoland is ontstaan in de jaren zestig van de vorige eeuw. Urk was ook een eilandje, nu maakt het deel uit van het vaste land. Het was altijd een vissersdorp.

Voor de aanleg van de Afsluitdijk heette het IJsselmeer nog Zuiderzee en werd er nog zeevis in het toen nog zoute water gevangen. Later werd het water brak en nu is het zoet en wordt er nog alleen zoetwatervis gevangen.

Wij hebben een mooie boottocht gemaakt en zagen het enorme windmolenpark.

Na terugkomst een bezoekje aan het voormalige gemeentehuis, dat nu museum is. Daar zaten een man een vrouw in de klederdracht van vroeger. Even een leuk praatje mee gemaakt.

Terug reden wij weer door de Flevopolder, maar nu landinwaarts.  Aanvankelijk zou Lelystad de grootste plaats worden van de polder, zo werd ons verteld. Lelystad, vernoemd naar de ontwerper van de Afsluitdijk. Nu is dat Almere.

Terug hadden wij wat last van de files, maar wij zijn allemaal weer goed thuis gekomen na een heerlijk uitje.

Ik verheug me op de volgende keer.

_____________________________________________________________________________________

Dagtocht Biesbosch, 25 september 2019

door Yvonne  Brouwers 

De belangstelling voor de tocht naar de Biesbosch was groot, ruim 68 deelnemers hadden zich aangemeld, maar omdat maar 50 mensen op de fluisterboot konden, hebben we veel mensen moeten teleurstellen.

Na de gebruikelijke opstaproute reed chauffeur Hans ons naar het Biesboschmuseum.

Hier genoten we eerst van koffie met appelgebak, om daarna plaats te nemen op een fluisterboot voor een anderhalf durende boottocht over de Biesbosch.

De schipper wist ons op een zeer smakelijke manier veel te vertellen over het ontstaan van de Biesbosch, de overstromingen, getijden en gevolgen daarvan voor de biezen.

Daar zijn er nog maar weinig van, in plaats daarvan groeien er nu veel wilgen. De bevers zijn ook lang weg geweest, maar zijn nu weer in grote getale aanwezig.

We konden de sporen van bevers dan ook overal zien.

Na de boottocht konden wij op eigen gelegenheid het museum bezoeken, een mooi opgezet museum waar de verhalen van de schipper levendig werden weergegeven.

Eind van de middag reden we naar Leerbroek waar we een echt heerlijk diner kregen voorgezet in “Onder de pannen”.

Tegen 20.00 uur werd iedereen weer afgezet in Culemborg.

De reacties van de deelnemers waren zeer positief over deze interessante dag in de Biesbosch!

Gezien de grote belangstelling is deze tocht zeker voor herhaling vatbaar!

 __________________________________________________________________________________

Dagtocht Zaanse Schans op 30 oktober 2019

door Joke van Randwijk

 Een gezellige, leerzame, frisse en zonnige dag,

Ja, eerst maar krabben op de autoruit en op weg naar verzamelpunten “uitje SSOC “ op woensdag 30 oktober 2019.

In een mooie bus met een bijzonder aardige en rustige chauffeur Hans leek het bij de oprit vanaf Culemborg naar de A2 een grote file, maar binnen een paar minuten gingen we geruisloos op pad. De sfeer in de bus was prima. Eerste stopplaats was bij Van der Valk in Volendam, waar gebak en koffie goed smaakten. De zon was inmiddels ruimschoots aanwezig. Hierna via allerlei bijzondere wegen richting Zaanstad. De gelegenheid “De Kraai” was bijna leeg en door ons gelijk ook weer een beetje vol. De lunch was uitgebreid en lekker(met kroket!). Bij het weggaan kwamen er ineens een heleboel Chinezen binnen. Je zou toch zeggen eind oktober is het toeristenseizoen over, niet dus! Toen met de bus via smalle weggetjes (maar die Hans kwam overal tussen door), richting Zaanstad Museum en rondvaartgebeuren. Het was zeer leerzaam te horen hoe de uitgebreide levensmiddelenindustrie en chocola hier plaatsvond en -vindt. De huisjes en molens zien er mooi uit en hebben allemaal een rijke geschiedenis, zo vertelde de kapitein van de boot. Fijn was het, dat er ook nog wat gedronken kon worden aan boord (uiteraard tegen betaling). Door de sterke zon was het af en toe moeilijk kijken en fotograferen. Bij terugkomst was er ruim gelegenheid tot het bezoeken van diverse kleine musea, winkels e.d.

Om ca.17.00 vertrokken we naar Ankeveen voor het diner. Chauffeur Hans koos een binnenweg, waardoor de 70- en 50-km-aanduidingen vermeden werden. In Ankeveen stond al iemand van het personeel ons buiten op te wachten. Binnen leek het een gezellige grote huiskamer waar de gedekte tafels op ons stonden te wachten. Het eten was, op een draadje in de bonen na, prima in orde. De bediening aan tafel was niet altijd even vriendelijk, maar bij het weggaan kwamen ze naar buiten om ons uit te zwaaien.

Al met al een leuke, gezellige en leerzame dag dankzij de Bladt Charity Stichting, waarvoor hartelijk dank!